De werking van een e-reader

Wat een e-reader is bespraken we eerder al. We lieten jullie ook al kennis maken met verschillende e-readers, elk met hun eigen voor- en nadelen.

[IMAGE=eZIkNBem2lhX.jpg]

Een e-reader is interessant om mee te nemen op reis, maar natuurlijk kun je net zo goed thuis boeken op je e-reader lezen. Op een e-reader lees je immers net zo aangenaam als in een klassiek boek. Grote voordelen van e-readers zijn uiteraard dat je er heel wat boeken kunt op plaatsen, maar ook dat je de opmaak van je e-books kunt aanpassen aan je eigen smaak, dat je de lettergrootte kunt aanpassen en dat je geen extra licht nodig hebt als je ’s avonds in bed nog wat wilt lezen. Het witte achtergrondscherm van een e-reader zorgt voor net voldoende zacht licht.

Aangenaam leesplezier

Veel mensen die van plan zijn om een e-reader aan te kopen vragen zich af of dit de investering wel waard is en of ze ook van hun tablet kunnen gebruik maken om e-books te lezen. Boeken lezen op een tablet – en zeker op de huidige generatie tablets kan, maar lezen op een e-reader is veel aangenamer dan op een tablet. Dit komt onder meer door de belichting – een e-reader weerkaatst het licht immers niet – en door de speciale e-ink technologie die zachter is voor de ogen en die zorgt voor urenlang leesplezier.

De e-ink technologie zorgt ervoor dat je op een comfortabele manier kunt lezen, lekker languit op de bank met je voeten in comfortabele pantoffels of buiten op een bankje in het park waar je net een verfrissende wandeling hebt gemaakt met je nieuwe Tamaris Schoenen en even wilt bijkomen om van de rust te genieten.

Wat is e-ink?

E-ink staat voor “electronic ink” of in het Nederlands “elektronisch papier” of “elektronische inkt”. Deze technologie maakt gebruik van een scherm met heel kleine bolletjes. Binnenin deze bolletjes bevindt zich een soort vloeistof waarin nog kleinere pigmentdeeltjes zweven. Deze pigmentdeeltjes zijn wit en zwart gekleurd en zijn respectievelijk positief en negatief geladen. De elektronische spanning die opgewekt wordt door het inschakelen van een e-reader of door het activeren van een volgende pagina zorgt ervoor dat deze pigmentdeeltjes gaan bewegen en dit zorgt er dan weer voor dat letters, cijfers of tekeningen zichtbaar worden.

Voordelen van de e-ink technologie

De e-ink technologie zorgt ervoor dat je op een aangename manier kunt lezen maar deze technologie heeft ook nog een ander belangrijk voordeel: accubesparing. Omdat bij de e-ink technologie alleen maar stroom verbruikt wordt als de e-reader geactiveerd wordt, verbruikt een e-reader bij stilstaand beeld geen stroom. Hierdoor gaat de accu veel langer mee en hoeft de e-reader niet vaak opgeladen te worden. Heel praktisch dus voor fervente lezers die hun boek maar niet opzij kunnen leggen.