Zelf een e-book uitgeven

Het uitgeven van een fysiek boek is allerminst een goedkope aangelegenheid. Natuurlijk kun je gebruik maken van een bedrijfslening om alle onkosten te dekken, maar alsnog brengt dit een flink risico met zich mee. Mocht je boek nu niet de bestseller worden waarop je gehoopt had, dan zit je achteraf wellicht met een te hoge lening. Uiteraard is het geheel afhankelijk van het soort boek dat je wilt uitgeven. Ben je er echter op voorhand zeker van dat het boek goed zal verkopen, dan kun je de sprong in het diepe wagen.

[IMAGE=eWVo3cfw8zNR.jpg]

Natuurlijk kun je ook voor een wat veiliger optie gaan en kiezen om je boek uit te geven als e-book. Steeds meer mensen lezen immers e-books, en het is daarnaast ook nog eens stukken beter voor het milieu. Om een e-book op de markt te brengen zijn er diverse manieren mogelijk. In dit artikel bespreken we een aantal van die mogelijkheden. En het mooiste is, ze zijn allemaal gratis!

Smashwords en Draft2Digital

Deze twee partijen zijn distributeurs van e-books. Het enige dat jij hoeft te doen is je e-book op hun website plaatsen, waarna zij ervoor zorgen dat deze worden gedistribueerd naar diverse webwinkels. Jij als schrijver kunt zelf bepalen in welke webwinkels dit dan zal zijn. Houd er wel eventjes rekening mee dat ze bij Smashwords een relatief strenge controle voeren op het uiterlijk van je Word document. Ze hebben hiervoor echter wel een stijlgids uitgebracht die je gratis kunt downloaden, zodat je vooraf weet aan welke regels je je moet houden en het er tiptop uit komt te zien.

Kobo en Bol.com

Het is best belangrijk om er in ieder geval voor te zorgen dat je e-book op deze twee websites terechtkomt. De meeste e-books in Nederland worden namelijk via deze partijen verkocht. Om je e-book op Bol.com te krijgen kun je dat het beste doen via Kobo of eerder genoemde Smashwords of Draft2Digital. Dit biedt je namelijk de meest voordelige optie, wat inhoudt dat je de laagste kosten maakt en de meeste royalty’s ontvangt. Kobo heeft sinds 2015 een overeenkomst met Bol.com waarin afgesproken is dat zij automatisch alle e-books van hun website ook op Bol.com publiceren.

Publiceren op Kobo is eigenlijk heel gemakkelijk. Je maakt eerst een account aan bij “Kobo Writing Life”. Via je persoonlijke dashboard upload je jouw e-book en vul je de benodigde gegevens in. Wat je zoal nodig hebt zijn de volgende onderdelen:

  • Een boekcover
  • Het manuscript
  • Een titel
  • Diverse metadata zoals zoekwoorden en genres

Ook is er een mogelijkheid een eigen ISBN-nummer toe te voegen, maar dat is niet verplicht. Het aanvragen van een ISBN-nummer doe je overigens via het Nederlandse isbn.nl of het Belgische boekenbank.be. Nadat je de prijs voor je boek hebt ingesteld kun je jouw boek publiceren. Het duurt doorgaans enkele dagen alvorens je boek daadwerkelijk te koop is op beide websites, maar snel en efficiënt is het zeker!